FÉM ÉS FOGÁSZATI ALLERGIA (LTT) PANELEK

decoration

A vizsgálatról röviden

A vizsgálat limfocita-transzformációs teszt (LTT) formájában történik, vérmintából. A fémallergia LTT során adott fém hatására képződő specifikus T-limfociták aktivitását mérjük. Ezek a sejtek elraktározzák a fém „tulajdonságait”, amivel már korábban találkozott a szervezet, így a következő találkozáskor felismerik azt és aktiválódnak. Ilyen esetben a T-limfocita szám emelkedik és ellenanyag termelődés is elindul. Az aktivitás mértékével igazolható az érzékenység az adott fémre. A vizsgálat az alábbi fémekre kérhető: 

 

FÉM ÉS FOGÁSZATI ALLERGIA (LTT) PANELEK
  LTT fémek*   LTT titán   LTT fogászati kerámiára, cementre és fémekre
  alumínium   alumínium   alumínium
  arany   nikkel   antimon
  etilhigany   titán   bárium
  ezüst (ezüst acetát)   vanádium   bór
  higany (higany klorid)       cérium
  kadmium       foszfátcement
  kobalt (kobalt klorid)       kobalt
  króm (króm klorid)       króm
  molibdén       mangán
  nikkel (nikkel szulfát)       szilícium
  ón       titán
  palládium (palládium klorid)       üvegionomer cement
  platina       vanádium
  réz (réz szulfát)        

*A fémallergia vizsgálat a felsorolt "LTT fémek" vizsgálati tételekből kérhetők önállóan, illetve 2, 3 vagy 4 vizsgálati tételre.

 

Mikor javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése abban az esetben javasolt, ha korábban már történt allergiás reakció valamely fémmel való érintkezés során (pl. ékszerviselés, valamilyen ruhadarab alkotóeleme, gombok, zipzárak, használati tárgyak érintésével). Fogászati implantátum, vagy ortopédiai endoprotézis behelyezését megelőzően kiemelten ajánlott a vizsgálat elvégzése a későbbi komplikációk megelőzése céljából.

 

Mire javasolt figyelni a vizsgálat elvégzése előtt?

A vizsgálatot megelőzően 6 hétig kerülendő a prednisolon, metil-prednisolon, dexamethasone, morfin és kortizon tartalmú gyógyszerek szedése. Amennyiben a tünetek engedik, lehetőleg minél hosszabb ideig kerülendő az antihisztaminok alkalmazása. Ha a tünetek ezt nem teszik lehetővé, akkor a vérvételt megelőzően, reggel ne szedjen be a páciens a gyógyszerből.

 

Az eredmények értelmezése

A pozitív vizsgálati eredmény bizonyítja a vizsgált fémmel szembeni túlérzékenységet, melyről fogászati kezelés, illetve ortopédiai beavatkozás előtt feltétlenül tájékoztatni kell a kezelőorvost.

A negatív eredménynek több jelentése lehet:

  • Nem áll fenn allergia, de ez nem zárja ki, hogy a későbbiekben (a vizsgálatot követően) nem alakulhat ki allergia.
  • Nem megfelelő vizsgálattal mérődött a fennálló allergia (a kiválasztott vizsgálatok nem tartlamazzák a fennálló allergia okozókját), így a teszt nem mutatta ki az allergiát.
  • A vizsgálatot külső tényezők befolyásolták (pl. gyógyszerszedés), ezért úgynevezett fals-negatív eredmény jött létre.

 

Forrás: spektrumlab.hu