Tájékoztató a laboratóriumunkban igénybe vehető, táplálkozási problémákkal összefüggő vizsgálatokról

decoration
Tájékoztató a laboratóriumunkban igénybe vehető, táplálkozási problémákkal összefüggő vizsgálatokról

Sokan keverik az allergiát az intoleranciával, jellemzően az intoleranciát is allergiának nevezik, holott az nem ugyanaz. Az eltérések cikkünkből kiderülnek. 

 

 

Bevezetés

Összefoglalónkban azokról a vizsgálatokról adunk rövid leírást, melyeket táplálkozással kapcsolatba hozható problémák esetén javasolt igénybe venni.

Mindenekelőtt fontos felhívni a figyelmet, hogy amennyiben bármi ilyen jellegű panasz, tünet (puffadás, hasfájás, hasmenés, diszkomfortérzés, fejfájás stb.) lépne fel, első körben ajánlott kikérni a kezelőorvos, illetve gasztroenterológus szakorvos véleményét az elvégzendő vizsgálatokra vonatkozólag.

 

A felsorolt vizsgálatok eredményére befolyással lehet szteroid, valamint immunszupresszív hatóanyagú gyógyszerek szedése. Ha ilyen kezelésben részesül, javasolt előzetesen egyeztetni a kezelőorvossal (ennek ismeretében mégis szükségesnek látja-e a vizsgálat elvégzését vagy átmenetileg felfüggeszthető-e a gyógyszer szedése?). Továbbá diéta hatására is eltűnhetnek (átmeneti jelleggel) az ellenanyagok, ami tévesen álnegatív eredményt okozhat.

A kapott lelettel javasolt felkeresni a kezelőorvost, vagy allergológus szakorvost, aki a (családi és saját) kórelőzmény, panaszok, tünetek, egyéb vizsgálati eredmények alapján, személyre szabott értékelést nyújthat. A megfelelő étrend összeállításában pedig dietetikus szakember tud hasznos tanácsot adni.

 

Táplálkozási (nutritív) allergiapanelek

A laboratóriumban végzett allergiavizsgálatok során a vérben keringő allergén-specifikus immunglobulin E (IgE) molekulák szintjét határozzuk meg, melyek az allergén anyag hatására termelődnek a szervezetben.

Negatív IgE eredmény nem feltétlenül zárja ki allergia fennállását adott anyaggal szemben. Ilyen esetben az is elképzelhető, hogy a panaszok hátterében más jellegű folyamat húzódik meg (pl. intolerancia).

Fordítva is igaz: ha emelkedett valamely érték, az nem jelent egyértelműen allergiát, bár nagyban valószínűsíti azt.

Allergia esetén a tünetek (a hasi panaszokon túl gyakorta megjelenik bőr-, vagy akár légúti tünet is) jellemzően hevesek és az allergén elfogyasztását követő rövid időn belül alakulnak ki.

Leleteinken az adott allergénnel szemben termelődő IgE antitest koncentrációját 0,34 kU/l felett pontos számszerű értékkel megadjuk. Amennyiben az antitestek szintje nem éri el ezt az alsó kimutathatósági határt, vagyis a vérben nem kering mérhető mennyiségű ellenanyag, akkor a < 0,35 kU/l értéket tüntetjük fel. 

Allergiapaneleink:

  • Nutritív (húsok) allergiapanel
    - Tartalma: 
Nutritív allergiapanel, hús - 9 allergén
Kód Név
F3 Tőkehal
F24 Garnélarák
F37 Kék kagyló
F40 Tonhal
F41 Lazac
F26 Disznóhús
F27 Marhahús
F83 Csirkehús
F88 Birkahús

 

  • Nutritív allergiapanel
    - Tartalma: 
Nutritív allergiapanel - 23 allergén
Kód Név
F13 Földimogyoró
F17 Mogyoró
F18 Paradió
F20 Mandula
F36 Kókuszdió
F4 Búza
F7 Zab
F8 Kukorica
F10 Szezámmag
F11 Hajdina
F1 Tojásfehérje
F2 Tehéntej
F3 Tőkehal
F14 Szója
F33 Narancs
F49 Alma
F92 Banán
F95 Őszibarack
F25 Paradicsom
F31 Sárgarépa
F35 Burgonya
F47 Fokhagyma
F89 Mustár

 

Táplálékintolerancia panelek

Ezekben a panelekben a táplálékra specifikus immunglobulin G (IgG) ellenanyagok szintjét vizsgáljuk. 

Táplálékintoleranciára az allergiával szemben enyhébb tünetek, panaszok jellemzőek, azonban ezek elhúzódó jelleggel, tartósan okoznak problémát a mindennapok során.

A vizsgálat elvégzése 2 év alatti gyermekek (nem kellően fejlett immunrendszer) és várandósság esetén (magzat fejldődő immunrendszere miatti téves eredmény) nem javasolt.

Intolerancia paneleink

  • Táplálékintolerancia (IgG) panel 46: ebben a panelben számszerű eredményt nem, csak minőségi értékelést (negatív/gyengén pozitív/pozitív) adunk meg az egyes tápanyagok mellett.
    - Tartalma:
    alma, bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, dió, durum búza, édesvízi hal (lazac, pisztráng), élesztő, fehérhalmix (tőke-és lepényhal), fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, gomba, grapefruit, gyömbér, kagyló és rák, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs és citrom. olajbogyó, paprikamix (piros, zöld sárga), paradicsom, póréhagyma, rizs, rozsliszt, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldség (borsó, lencse, bab)

 

  • Táplálékintolerancia (IgG) panel 220+: a leleten az adott élelmiszerek mellett pontos számértékkel fejezzük ki az intolerancia mértékét.
    - Tartalma:
    Tej, tejkészítmények, tojás: alfa-lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, juh tej, kazein, kecsketej, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája
    Halak, tenger gyümölcsei: ajóka, alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, angolna, csiga, parti csuka, doradó, fekete sügér, fekete tőkehal, fésűs kagyló, foltos tőkehal, garnélarák, hering, homár, hüvelykagyló, kacsakagyló, kardhal, kaviár, kék kagyló, kemény- vagy pénzkagyló, lazac, lepényhal, makréla, naphal, osztriga, ördöghal, pisztráng, polip, ponty, rombuszhal, sügér, szardínia, szívkagyló, tarisznyarák, tintahal kalamári, tintahal, tonhal, tőkehal
    Gyümölcsök: alma, ananász, avokádó, banán, citrom, cseresznye, datolya, eper, faeper, fekete áfonya, fekete ribizli, füge, görögdinnye, gránátalma, grapefruit, guava, kivi, körte, licsi, lime, málna, mandarin, mangó, mazsola, narancs, nektarin, olajbogyó, őszibarack, papaja, paradicsom, rebarbara, ribizli, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő, vörösáfonya
    Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz
    Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka
    Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, babérlevél, bazsalikom, bors keverék (fekete/ fehér), borsmenta, cayenne-bors, csalán, curry, édesgyökér, fahéj, fokhagyma, gingkó, ginzeng, gyömbér, kakukkfű, kamilla, kapor, komló, koriander, kömény, majoranna, menta, mustármag, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília, vörös chili, zsálya
    Húsok: bárányhús, bivaly, borjúhús, csirkehús, disznóhús, fogolyhús, fürjhús, kacsahús, kecskehús, lóhús, marhahús, nyúlhús, pulykahús, rőtvad (szarvas-, őzhús), strucc, vaddisznóhús
    Olajos magvak: dió, fenyőmag, földimogyoró, kesudió, kókusz, makadámdió, mandula, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, repcemag, szezámmag, tigrisdió / földimandula
    Zöldségfélék: amarantusz (disznóparéj), articsóka, borsó, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, csicseriborsó, édesburgonya, édeskömény (levél), fehér karóbab, fehérrépa, fejes saláta, hagyma, káposzta, káposzta vörös, kapribogyó, karfiol, kobaktök/futótök, mángold, manióka, mogyoróhagyma, padlizsán, paprika, póréhagyma, retek, ruccola, sárgarépa, spárga, spenót, széles bab, szójabab, uborka, vizitorma, vörös vesebab, zeller, zöldbab, kelbimbó, lencse
    Egyebek: tea (fekete), tea (zöld), agar-agar, élesztő (sütő), élesztő (sör), gesztenye, kakaóbab, gomba, kávé, kóladió, méz, nádcukor, szentjánoskenyér

 

Tejjel összefüggő panaszok, tünetek

Ezek kiváltásáért többféle ok is felelőssé tehető.

A tejallergia gyakorta kisgyermekkorban jelentkezik, azonban ezt később a gyerekek nagy többsége kinövi. A hasi panaszok mellett jellemzőek a tej, tejtermék fogyasztása után megjelenő kiütések, viszketés, de súlyosabb esetben akár véres székletet és fulladásos tünetet is okozhat. Laboratóriumi körülmények között specifikus IgE ellenanyag kimutatásával, illetve komponens alapú (molekuláris) allergiavizsgálattal állapítható meg, hogy a megjelenő tüneteket mi okozta.

Tejjel szemben is kialakulhat intolerancia, amely nem allergia, attól enyhébb, de folyamatos diszkomfortérzést okozó panaszokhoz vezet. Ennek vizsgálatára a táplálékintolerancia panelek igénybevételével van lehetőség.

Harmadsorban pedig nem ritka, hogy laktóz- (tejcukor-) érzékenység okozza a problémát, mely kilégzési teszttel, vagy laboratóriumunkban az LCT 13910C/T gén vizsgálatának igénylésével mutatható ki. Utóbbi, lévén, hogy genetikai vizsgálat, a hajlam kimutatására alkalmas, azonban ha az eredmény alapján hordozzuk a laktózintolerancia megjelenéséért felelős génkombinációt, javasolt a továbbiakban betartani a laktózmentes étrendet a súlyosabb panaszok, tünetek elkerülése érdekében.

Vizsgálati lehetőségek

  • Nutritív allergiapanel
  • Molekuláris allergia vizsgálat: tehéntej komponensei (alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, transzferrin, szérumalbumin)
  • Táplálékintolerancia panelek
  • Laktóz-intolerancia genetikai vizsgálata (LCT 13910C/T)

 

Gluténérzékenység

Hátterében szintén többféle állapot húzódhat meg.

Lehet autoimmun eredetű (gluténszenzitív enteropátia, cöliákia, lisztérzékenység), mely esetben a szervezet termel ellenanyagokat saját maga ellen. Ezek kimutatásával (szöveti transzglutamináz, endomízium elleni antitest) megállapítható, jelen van-e a kórállapot, ezentúl a kezelés hatékonyságát is követni lehet az ellenanyagok szintjének monitorozásával. Megfelelő étrend mellett, vagyis teljes gluténmegvonás hatására ezek az antitestek „eltűnnek” a vérből.

A cöliákia hajlama genetikai vizsgálattal kimutatható (HLA DQ2, DQ8), ez azonban nem diagnosztikus értékű és csak bizonyos esetekben javasolt elvégeztetni (öröklődés vizsgálata, ha a családban előfordult a betegség; olyan betegség esetén, ami gyakran társul cöliákiával; jellemző tünetek esetén, ha az ellenanyag-vizsgálatok nem adnak egyértelmű eredményt).

Amennyiben nem autoimmun betegség okozza a glutén fogyasztásakor jelentkező panaszokat, tüneteket, intolerancia irányában érdemes további vizsgálatot végezni, specifikus IgG ellenanyag kimutatásával.

Vizsgálati lehetőségek

  • Cöliákia szűrés (tTg IgA,IgG)
  • EMA IgA
  • Táplálékintolerancia panelek

 

Vizsgálatra készülés

A felsorolt vizsgálatok elvégzéséhez nem szükséges éhgyomorra lenni.

 

Forrás: spektrumlab.hu