Glukóz- és inzulinterhelés Glukóz- és inzulinterhelés Glukóz- és inzulinterhelés

Glukóz- és inzulinterhelés

Glukóz- és inzulinterhelés

Felkészülés a vizsgálatra

 • A vizsgálatot reggeléhgyomorra kell elvégezni, előzetes – minimum 10 órán keresztüli – koplalást követően.
 • A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend fogyasztása szükséges.
 • A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie.
 • A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.
 • A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások, stb.) fennállását figyelembe kell venni – egyes esetekben indokolt lehet a terheléses vizsgálat halasztása is.

A vizsgálat lépései

 1. A teszt kivitelezése kb. 2 órát vesz igénybe, mely alatt enni, inni, dohányozni nem szabad, a fizikai aktivitás is kerülni kell.

 2. A vizsgálatot megelőzi egy éhgyomri vércukor ellenőrzés, melyhez ujjbegyes mintavétel szükséges. Ha a mért eredmény 7,0 mmol/l felett van, a terhelés nem végezhető el. Amennyiben az ujjbegyes meghatározás eredménye megfelelő, 0 perces vénás vérvétel következik.
  Ezt követően 250-300 ml vízben feloldva, 75 g glukózt kell a páciensnek elfogyasztania 5 percen belül. (A glukóz beszerezhető bármelyik patikában, vagy megvásárolható vérvételi helyeinken is.)
  Gyermekek számára 1,75 gramm / testtömeg kg, de maximum 75 gramm tesztdózis ajánlott.
  A vizsgálat során a vércukor több ponton kerülhet meghatározásra: a 0 perces értéken kívül a 120 perces érték kötelező, emellett azonban klinikai és experimentális célok további időpontokban történő vizsgálatot is indokolttá tehetnek (30-60-90 perc).

 3. A vizsgálat alatt émelygés, szédülés, rosszullét, esetleg hányás is előfordulhat. Ezekről minden esetben tájékoztatni kell a vérvevő asszisztenst. Hányás esetén a vizsgálatot fel kell függeszteni, és egy másik időpontban lehet csak megismételni.