Székletvizsgálat - Kémia Székletvizsgálat - Kémia Székletvizsgálat - Kémia

Székletvizsgálat - Kémia

Székletvizsgálat - Kémia

Székletvér vizsgálata

A meghatározásra használt teszt nem interferál különböző anyagokkal, így nincs szükség speciális diétás megszorításokra a minta vétele kapcsán. A mintát szokásos széklettartályban kell gyűjteni, adalékanyagra nincs szükség. A széklettartály patikában beszerezhető, recept nem szükséges hozzá. A székletet érdemes a nap, illetve a hét különböző időpontjaiban gyűjteni a szakaszos ürítés miatt. Általában 3 különböző időpontban vett mintára van szükség. A mintát 9-37 °C-on lehet tárolni 18 napig. A meghatározást zavarhatja a menstruáció, vagy ha vérző nodusok (aranyeres csomók) vannak jelen, illetve ha a vizeletben vér található. Alkohol, aszpirin és más gyógyszerek gasztrointesztinális vérzést okozhatnak az irritáció miatt. Ezek fogyasztását a mintavétel előtt legalább 48 óráig fel kell függeszteni.

Calprotectin vizsgálat (gyulladásos bélbetegség marker)

A vizsgálat nem végezhető menstruáció alatt, a széklet vérrel történő kontaminációjának lehetősége miatt. Hasmenéses széklet a vizsgálatra nem alkalmas! A székletminta 24-48 óráig hűtve tárolható.

M2-PK vizsgálat (enzimes béldaganat szűrés)

A mintavételt megelőzően semmilyen speciális diétára nincs szükség. Ügyeljen arra, hogy a mintavétel során a széklet ne érintkezzen vízzel, vagy vizelettel! Felhívjuk a figyelmet, hogy híg, folyékony széklet a vizsgálatra nem alkalmas.
A mintát 24 órán belül juttassa el a laboratóriumba!