Székletvizsgálat - Mikrobiológia Székletvizsgálat - Mikrobiológia Székletvizsgálat - Mikrobiológia

Székletvizsgálat - Mikrobiológia

Székletvizsgálat - Mikrobiológia

Vizsgálatkérő lap

Közfinanszírozás esetén az alapellátás illetve a szakellátás számára készült kérőlap szükséges az orvos által kitöltve, lepecsételve és aláírva. A közfinanszírozott vizsgálathoz kitöltött kérőlap a kiállítástól számított maximum 90 napig érvényes!

Munkaalkalmassági és egyéb alkalmassági vizsgálatnál a Magánfinanszírozott kérőlapot kell használni. Alkalmassági vizsgálatoknál a kért vizsgálatokat a foglalkozás-egészségügyi orvos határozza meg, a laboratórium csak a bejelölt vizsgálatokat végzi el. A SYNLAB Hungary Kft. által végzett mikrobiológiai székletvizsgálatokhoz szükséges széklettartályt a Mintavételi eszközigénylő nyomtatványunk kitöltésével és megküldésével tud igényelni.

Mintavételi eszköz

Széklettartály: a széklet bakteriológiai, parazitológiai és virológiai vizsgálataira alkalmas mintatároló edényzet. A tartály 3 részből áll. A fekete és a piros tartályok a „külső védő tartályok”, míg a fehér átlátszó szolgál a székletminta közvetlen tárolására.

Mintavétel előtti teendők

A fehér tartályon lévő címkére kell olvashatóan ráírni a következő adatokat:

 • páciens neve és TAJ-száma
 • mintavétel dátuma

Széklettartály kartondobozának kitöltése csak abban az esetben szükséges, ha a minta feladása postai úton történik. Papírdobozra írandó adatok: páciens neve, telefonszáma, címe (irányítószám, város, utca, házszám)

Széklet mintavétel módja

 1. Mintavételre csak a frissen ürített széklet alkalmas.
 2. A mintavételt a széklet kóros részéből (nyákos, gennyes, véres, híg vagy vizes) kell venni úgy, hogy a környezettel ne érintkezzen!
 3. A fehér tartályt – hogy minden vizsgálatra elég legyen – a kupakon található kanállal legalább félig, de legfeljebb kétharmadig kell megtölteni, majd a kanalas kupakot visszacsavarni.
 4. Ezután a nedvszívó lapkát a korábban feliratozott fehér tartály köré tekerve az eredeti sorrend szerint a középső (piros) tartályba, azzal együtt pedig a külső (fekete) tartályba kell visszahelyezni. Postai feladás esetén a mintát tartalmazó tartályt a kartondobozba kell beletenni, valamint a kérőlapot és a befizetés igazolását (munkaalkalmassági, illetve egyéb térítésköteles vizsgálat esetén) a dobozon belül kell elhelyezni.

Minta tárolhatósága

 • A levett székletmintát minél hamarabb, lehetőség szerint a mintavételtől számított 4 (maximum 24) órán belül le kell adni a laboratóriumban.
 • Amennyiben tárolás szükséges, 2-8ºC-on (hűtőszekrényben) lehetséges. Semmiképp ne legyen kitéve a minta túl magas, illetve alacsony hőmérsékletnek (pl.: ne legyen fagyasztva, ne maradjon a kocsiban nyáron).

Mintaleadáskor

 • A mintát TAJ-kártya, lakcímkártya és személyi igazolvány bemutatásával adhatja le a páciens személyesen. Ha a mintát leadó személy nem a páciens, kérjük hozza magával a páciens iratainak másolatát.
 • Egy kérőlap esetén csak egyetlen székletből származó mintát tudunk feldolgozni! Egy kérőlaphoz kérjük, ne hozzon több széklettartályt! A helyesen levett minta alkalmas több vizsgálat elvégzésére is. Ha a kérőlapon több kérést jelölt az orvos: nem kell több tartályba tenni székletet!
 • Ha több mintát szükséges leadni különböző mintavételi dátumokkal, akkor mintánként külön kérőlap szükséges!

Kiegészítő információk

 

 • Salmonella Typhi, Salmonella Paratyphi vizsgálat kizárólag munkaalkalmassági szűrővizsgálat céljából végezhető a Synlab Hungary Kft. laboratóriumaiban! Magyarországon a hastífusz betegség előfordulása 100 éve gyakorlatilag megszűnt, ritkán egy-egy, elsősorban fejlődő országból behurcolt esetet észlelnek. Typhus abdominalis (hastífusz) betegség klinikai gyanúja esetén a mintát szíveskedjen közvetlenül az Országos Közegészségügyi Intézet Bakteriológiai Osztályára juttatni! Ha a Synlab Hungary Kft. laboratóriumába diagnosztikus hastífusz kérésiránnyal érkezik minta, azt a laboratóriumnak kötelessége azonnal a fenti hatósági laboratóriumba küldeni, abból vizsgálat helyben nem történik.
 • Kérjük, előzetesen ellenőrizze, hogy a kérőlap alján olvasható kitöltési információk mindegyikének megfelel-e a kitöltött beutaló. Hiányos vagy hibás kérőlap esetén a vizsgálatokat nem áll módunkban elvégezni.
 • Ha a kérőlapon az „Alkalmassági széklet szűrővizsgálatok“ alatt szereplő kérések egyike van jelölve, az minden esetben térítésköteles lesz, közfinanszírozott formában nem számolható el! Amennyiben a kérőlap alapján a vizsgálat célja alkalmassági vizsgálat, akkor a térítési díjat személyes mintaleadáskor helyben a minta leadásakor kell kifizetni, vagy átadni a befizetésről szóló igazolást. Ha a székletminta alkalmassági vizsgálatra postai úton érkezik és nincs befizetési igazolás mellékelve, akkor a fizetési kötelezettségről tájékoztatjuk a beküldő orvost. A vizsgálat díját banki utalással a SYNLAB Hungary Kft. Raiffeisen 12001008-00141035-00100007 számlaszámára kell elutalni, vagy a megküldött csekken kell kifizetni. Mindkét esetben a befizetésről szóló igazolás beérkezését követően tudjuk az eredményt kiadni.
 • Amennyiben a páciens saját leletét szeretné elektronikus úton megkapni, lehetősége van ezt kérni a Hozzájárulási nyilatkozat kitöltésével. Ekkor a páciens által aláírt eredeti hozzájárulási nyilatkozat leadása is szükséges a mintával együtt.
 • Amennyiben beküldő orvosként szeretné a leleteket a jövőben automatikusan elektronikus úton megkapni, kérjük töltse ki az Elektronikus lelet igénylése beküldőkód alapján formanyomtatványunkat.